Nem mindig volt kedvelt úti cél a magyarok számára Kufstein
2019. január 08. írta: Gyetván Csaba

Nem mindig volt kedvelt úti cél a magyarok számára Kufstein

Ausztrián át Németország felé autózva nehéz nem észrevenni Tirol határában, az autópálya mellett magasodó impozáns várat. Ez a Kufsteini vár, a híres-neves várbörtönnel.

screenshot_2019-01-07_21_22_03.png

Kufstein városa Ausztria észak-nyugati részén fekszik, szinte pont az osztrák-német határon. Az Alpokban nehéz természetileg "nem vonzó" tájat találni, de ez a vidék már csak az átlagosnál magasabb tiroli hegyek miatt is kiemelkedőnek számít. Manapság, főleg télen és főként a neves síterepek (pl. Kitzbüchel) miatt sok a magyar errefelé, a 18. században azonban nem feltétlen volt jó ómen a magyarok számára, ha Kufstein felé kellett venni az irányt. 

img_4895.JPG

Az óváros

A várba az út az Óvároson keresztül vezet, ami szinte eredeti, középkori formáját mutatja színes épületeivel, térkövezett utcáival. A főtér mesébe illő, a teret övező házak aljában a kis üzletek mellett természetsen találunk jó pár kávézót és cukrászdát. Amit a híres perec mellett itt mindenképp érdemes kipróbálni, az "bármilyen" almás sütemény, ebben is nagyon erősek a tiroliak.

org_dsc06230.jpgKufstein főtere

img_4937.jpgAlma és perec mindenhol

Kufstein az Inn folyó partján fekszik, érdemes kisétálni a város valamelyik hídjára is, hisz innen lehet "egészben" rálátni a várra és a városra.

img_4952.JPG

A Kufsteini vár

A Kufsteini vár egy 600 méter magas sziklán áll és bár gyalogosan is megközelíthető, érdemes inkább a felvonót panorámaliftet  választani, hisz a lehengerlő kilátás miatt tulajdonképpen már ezzel a pár perces utazással megtérül a 10 eurós belépő.

screenshot_2019-01-07_21_20_58.pngÚton a várba

A vár majd minden épülete és fala fehér, ami miatt remekül mutat az építmény a zöld hegyek között, ugyanakkor olyan érzést is kelt, mintha a várbörtön "sötét nyomát" szerették volna ily módon kifehéríteni. 

img_4893.JPG

A vártúrát érdemes a várudvarban kezdeni, egyrészt mert a sok szint miatt a falak közötti barangolás is nagy élmény, másrészt lélegzetelállító az egyes teraszokról nyíló kilátás az Inn völgyére és a környező hegyekre.

img_4889.JPG

A vár mai formáját a 15-16. században alakították ki és bár rendkívül robosztus, már sokkal inkább egy élhető várkastélynak készült, mint egy lovagvárnak. A központi udvart négy oldalról egy három szintes épület határolja, ebben voltak a mindennapi élet lakóterei, ma pedig egy elég impozáns sítörténeti kiállítás működik belül.

img_4904.JPGA belső udvar

screenshot_2019-01-06_12_11_09.pngNagyon menő a sítörténeti kiállítás

A központi épülethez közvetlenül kapcsolódik a vár bástyája, a híres-neves Császár-torony, ami börtönéről volt híres messzeföldön.

A Kufsteini várbötön

Arról nem szól róla a fáma, hogy miért épp a Császár-toronyba hurcolták a Monarchia idején a politikai foglyokat, de egyfajta magyarázat lehet a várbörtön négy és fél méter!! vastag fala.

screenshot_2019-01-07_21_23_00.pngA börtön ablakába itt besüt a Nap

A toronyban működő kiállítás túl sok fantáziát nem igényelt a létrehozóktól, hisz tulajdonképpen csak ki kellett meszelni a cellákat, majd mindegyikre kiírni a leghíresebb fogvatartott nevét, de a várbörtönösdi ilyen műfaj,  egy üres cella ömagában is nagyon hatásos tud lenni.

Nekünk magyaroknak meg pláne, hisz itt tényleg szembejön a történelemóra. Hiába készül fel rá az ember, akkor is érdekes a valaha itt fogvatartott magyarokról olvasni.

screenshot_2019-01-07_22_36_26.png

A legfontosabb magyar fogoly Kazincy Ferenc, a nyelvújító volt, őt a Martinovics-féle összeesküvésben való részvétel miatt börtönözték be. Először halálra ítélték, majd ezt az ítéletet enyhítették börtönre. Kufsteinen kívül raboskodott Budán és Munkácson is. Ezekről az időkről szól a Fogságom naplója.

Kazinczyn kívül időzött a Kufsteini börtönben például Wesselényi Miklós, Lővey Klára, de Rózsa Sándor is. A betyárvezérnek, akit végül azért ítéltek el mert szabadcsapatával csatolakozott a 48-as szabadságharchoz, állítólag akkora híre volt, hogy vasárnaponként láncra verve mutogatták a város főterén.

A kufsteini vár lábánál található a világ legnagyobbnak mondott szabadtéri orgonája, ami 5000 síppal rendelkezik. Az orgona minden nap pontban délben (augusztusban este 6-kor is) szólal meg, a hangja olyan erős, hogy olykor még a várostól több kilométerre is hallani.

Mi van még?

A sípályák mellett a környék látnivalói között meg lehet még említeni Salzburgot, vagy Innsbruckot, vagy épp a csodaszép Theirseet, aminek a partján ilyen fotókat lehet csinálni.

img_4884.JPG

Készítettem egy pár perces videót is a várról (alább), ami talán a leírásnál is jobban visszaadja Kufstein hangulatát. /Ha tetszett a poszt, további utazási tippekért kövess a facebookon és/vagy az instagramon is./

A bejegyzés trackback címe:

https://turista-szalami.blog.hu/api/trackback/id/tr3114434832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása